CSR (VTF) másképp
Italos kartondoboznak a tejes, üdítős, gyümölcsleves többrétegű dobozokat (pl. Tetrapak) nevezzük.
A dobozokat kiöblítve és lapítva gyűjtsük, majd dobjuk őket egy gyűjtősziget kék színű konténerébe, egy kék színű szelektív kukába vagy tegyük le őket egy hulladékudvarban a megfelelő helyre!
Ne dobjunk a konténerbe, szelektív kukába: élelmiszer-maradványokat és egyéb szennyeződéseket (pl. olajat, zsírt, oldószert stb.) tartalmazó papírt, használt papírzsebkendőt, szalvétát stb.!
Miből készülnek az italos kartondobozok?
A többrétegű italos kartondobozok családja a háromféle anyagtípusból készülő, úgynevezett társított csomagolóanyagok kategóriájába tartozik. A dobozok alkotóelemei a papír, a műanyag (polietilén) és az alumínium. A csomagolóanyag ezen alkotók egymásra rétegezéséből áll. Minimum 75 százalékot képvisel a kartonpapír, amelyen kívül egy polietilén réteg helyezkedik el, belül pedig egy újabb polietilén réteget követően 5 százaléknyi alumínium, s végül még két polietilén réteg, mely elválasztja a folyadéktól a csomagolást. Hűtés nélkül is hosszú ideig megőrzi a termék frissességét, így szállítása és tárolása során energiát lehet megtakarítani. Emellett a csomagolások kis tömege és kedvező alakja is hely- és költségkímélő szállítást, tárolást eredményez.
A kiürült italos kartondobozok hasznosítása
Az italos kartondobozok mintegy 3/4 részben papírt tartalmaznak, amelyet a papírgyárakban papírpépesítéssel választanak el a többi alkotóanyagtól (műanyag, alumínium). Az újrahasznosított rostszálakból számos új papírtermék készül: papírzacskó, papírtörülköző, jegyzetfüzet, papírdoboz stb., a visszamaradó polietilén-alumínium keverék pedig energetikai hasznosításra kerül a városi hőerőművekben, vagy a cementgyárakban használják fel.
A cikk a Szelektíven Budapesten című tájékoztató kiadványban közölt információk felhasználásával, azok szélesebb körű terjesztése céljából készült.
A holnaputáni cikkem fő témája a veszteség lesz, de az elszántság és a kitartás is szóba kerül majd.
Legyetek jók, amennyire tudtok!
Iratkozz fel a Blogértesítőnkre, hogy semmiről se maradj le!